21 Mayıs 2014 Çarşamba

DUVAR KAGIDI UYGULAMASI

Uzun zamandır tv arkasına duvar kağıdı kaplamayı kafaya koymuştum :) Ama küçük bir alan olduğu için usta bulmak vs bir sürü iş, kaldıda kaldı... Sonra biraz araştırma yapıp kendim kaplamaya karar verdim. Benim gibi evde kendi kendine duvar kağıdı yapmak isteyenler için yapılışını anlatmaya çalışacağım :)
    Önce odanızın kullanım amacına göre güzel bir duvar kağıdı deseni seçmeniz gerekiyor. Ben bej tonlarında taş desenli bir duvar kağıdı kullandım. İstediğim rengi ve deseni koçtaşta buldum.

HALLEY 3D VINYL DUVAR KAĞIDI 28097
Öncelikle duvar kağıdı kaplayacağınız duvarı gözünüze kestirin :) Duvarın pürüzsüz olması gerekiyor. Eğer pürüzler varsa zımparalayın.
  
KULLANILACAK MALZEMELER;

* Kova
* Kuru bez
* Makas
* Maket bıçağı
* Sert rulo
* Zımpara
* Merdiven ( yada sandalye )
* Yapıştırıcıyı karıştırmak için çubuk
* Yapıştırıcıyı sürmek için fırça

Kaplayacağınız duvarın yüksekliğini ölçüp 5-10cm kesme payı bırakarak makas ile ilk kalıbı kesin. Kestiğiniz parçayı yerde tamamen açın. Desenleri birbirine denk getirerek diğer parçalarıda ( yine 5-10cm pay bırakarak) kesin. Kesilen kağıtların sırasını kaybetmemek için kalemle arka yüzeylerinden fazla bastırmadan numara vermekte fayda var. Kaplayacağınız duvarda lamba anahtarı, priz veya buat kapağı varsa eşinize söktürün :) 

YAPIŞTIRICININ HAZIRLANMASI;

Toz halinde alınan yapıştırıcıların su ile karıştırılması gerekiyor. Yapıştırıcıların üzerinde kaç gram tozun kaç litre suyla karıştırılacağı yazıyor. Bu ölçülere uyarak bir kaba önce suyu koyun. Daha sonra yapıştırıcı tozu yavaş yavaş ekleyerek bir çubukla topaklanmasına izin vermeden iyice karıştırın. Sakın tez canlılık yapıp yapıştırıcıyı biranda boşaltmayın yoksa benim gibi süzgeçten geçirmek zorunda kalabilirsiniz :)
tüm tozu karıştırdıktan sonra 15-20dk kıvama gelmesini bekleyin. Daha sonra bir kez daha iyice karıştırıp kullanmaya başlayabilirsiniz..
ben bu yapıştırıcıyı kullandım

Kesilen parçaları sırasıyla ters olarak yere naylon üzerine serin. Fırçayla ilk parçadan başlayarak yapıştırıcıyı kağıdın arkasına bol bol sürün. Özellikle kenarların iyice ıslanmasına dikkat edin. Yapıştırıcıyı sürdükten sonra iç yüzeyler birbirine bakacak şekilde sol ve sağ taraftan ortaya katlayın. Katlama yerlerini bastırmayın. Diğer kestiğiniz kağıtlarıda aynı şekilde hazırlayın. Bu şekilde yaklaşık 10 dk bekletin.

DUVAR KAĞIDININ YAPIŞTIRILMASI;

İlk parçayı duvara tamamen dik doğrultuda alttan ve üstten payları bırakarak yapıştırın. Diğer duvar kağıtları bunu takip edeceği için ilk parçanın düzgün olması çok önemli. Duvarın üst kısmından başlayıp kağıdı ikiye katlı şekilde tutun. Kuru bir bezle ortadan kenarlara doğru hava kabarcığı kalmayacak şekilde yapıştırın. Daha sonra kağıdın diğer yarısınıda açıp aynı şekilde yapıştırın. Tamamen yapıştırdıktan sonra ruloyla (ruloyuda koçtaştan almıştım) ortadan kenarlara doğru kağıt altındaki hava kabarcıklarını ve fazla yapıştırıcıyı kenarlara doğru getirerek çıkmasını sağlayın. Çıkan fazla yapıştırıcıyı bezle silin. Tavandan ve zeminden çıkan fazla kağıtları cetvel yardımıyla maket bıçağıyla kesin. İkinci kağıda geçin.. İlk kağıdın hemen yanına desenler denk gelecek şekilde (üst üste binmeden) ikinci kağıdı yapıştırın. Arada boşluk kalmamasına dikkat edin. 
Bu şekilde diğer kağıtlarıda önceden yapıştırdığınız kağıdı hizalayarak yapıştırın. Yapıştırma işlemi tamamen bittikten sonra tavan ve zemin kısmındaki fazla kağıtları kesin. Ani kurumalara engel olmak için kapı ve pencereleri kapatarak kurumasını bekleyin.


aşama aşama fotoğraflarını çeksem iyiydi ama yalnızca bu şekilde fotoğraflar var :(



ilk sıra duvar kağıdı yapmadan öncesi diğerleri de sonrası :)


4 yorum:

  1. çok güzel bilgi.Harika olmuş ayrıca:)

    YanıtlaSil
  2. çok güzel canım ellerine sağlık harika görünüyor,hatta orjinalı çok dahaaaa güzelll :)

    YanıtlaSil
  3. sağol kuzum :) ufacık bir aytıntı bile değiştiriyor evi

    YanıtlaSil